Top 5 prednosti LED žarulja

Top 5 prednosti LED žarulja

Znate li što je bitno pri odabiru rasvjete za vaš dom, ured ili dvorište? Kako uopće izabrati koju žarulju i/ili rasvjetno tijelo koristiti? Danas prilikom odabira rasvjete možete birati između običnih, štedljivih, halogenih i LED žarulja. Korištenje svake od prethodno nabrojanih žarulja ima prednosti i nedostatke. Iz navike ljudi većinom koriste tradicionalne, obične žarulje, a popularne su i štedljive žarulje. Međutim, u posljednjih nekoliko godina pokazalo se kako štedljive žarulje nisu u potpunosti sigurne te je došlo do pojave LED rasvjete koja je predstavljena kao najbolja opcija na našem tržištu. Danas se dosta priča o LED rasvjeti - njezinim prednostima, energetskoj efikasnosti, kao i o kvaliteti svjetlosti koju isijavaju. U prvom je planu značajna prednost u odnosu na tradicionalnu rasvjetu, posebno u odnosu na klasičnu žarulju. Usporedba LED žarulje s tradicionalnom, neminovno vodi zaključku da je LED rasvjeta daleko najsigurnije i najpametnije rješenje za dom i poslovni prostor. Razvoj struke i tehnologije donio je revoluciju u ravjeti, ujedno i brojne razloge za upotrebu LED žarulja i rasvjete.

Potrošnja

Potrošnja je uvijek bili odlučujući faktor pri odabiru žarulje. U vrijeme LED rasvjete, vrijednost lumena postala je relevantna za izbor. Snaga (W) je broj koji nam govori samo koliko energije rasvjetna tijela troše, ali ne govore ništa o količini svjetla. LED rasvjeta troši i do 7 puta manje energije u usporedbi s običnom žaruljom pri isijavanju iste količine svjetla. Ovakve žarulje se manje zagrijavaju, što je jedan od razloga zbog kojega troše manje energije. Kombinacija dugog životnog vijeka i energetske efikasnosti za posljedicu ima dugoročnu uštedu.

Boja svjetla

LED svjetiljke omogućuju odabir različitih temperatura boja. Pored količine svjetlosti koju daju, LED emitiraju svjetlost koja se označava u Kelvinima. U okviru 2700-3500K svjetlost je žućkaste boje - toplo bijela (warm white) kako je proizvođači nazivaju, dok vrijednosti iznad 3500K teže svjetlije bijelim nijansama - hladno bijela (cold white). Na slici ispod možete vidjeti tu razliku u bojama u odnosu na broj Kelvina.

Primjena

Led rasvjeta zaista je pogodna za široku upotrebu. Otporna je na različite vremenske uvjete, kako na sunce, kišu, grad, snijeg, ali i ekstremno niske ili visoke temperature. Također, asortiman LED rasvjete je zaista velik pa se svaki proizvod može primijeniti u različitim tipovima objekata.

Radni vijek

Radni vijek trajanja LED žarulja ide i do 50.000 radnih sati, dok pri usporedbi s običnom žaruljom čiji je radni vijek u prosjeku 1.000 radnih sati, dolazimo do velike prednosti u upotrebi LED rasvjete. Također, LED rasvjeta nije osjetljiva kao klasično osvjetljenje (npr. štedne žarulje), na promjene napona koje se svakodnevno događaju. Možete ih uključiti i isključiti gotovo beskonačan broj puta (do 100.000 x ovisno o tipu) bez straha da će to skratiti njihov životni vijek.

Zaštita okoliša

S ekološke točke gledanja ova tehnologija je poželjna zato što se izuzetno lako reciklira. LED žarulje u sebi ne sadrže štetne materijale i znatno se manje zagrijavaju, pa ne postoji opasnost od pucanja. LED diode od kojih se sastoji LED žarulja u sebi ne sadrže olovo (Pb), živu (Hg), kadmij (Cd), šestovalentni krom (CrVI), polibromirani bifenil (PBB) i polibromirani difeniletar (PBDE) koji su štetni za okoliš i opasni za naše zdravlje.