Rasvjeta u funkciji dizajna

Rasvjeta u funkciji dizajna

Prilikom dizajna interijera jedna od osnovnih stavki kojoj treba pridodati veliku pozornost je rasvjeta. Osvjetljenje prostora, bilo ono prirodno ili umjetno, ne samo da utječe na funkcionalnost prostora, već i na dizajn i cjelokupnu atmosferu.

Plan rasvjete treba napraviti prije početka velikih radova ili renovacije jer dobro raspoređeni izvori svjetlosti mogu promijeniti završni dojam prostorije. Ovisno o njezinoj namjeni, za svaku prostoriju u domu ili poslovnom prostoru postoje rasvjetna tijela koja se preporučuju, pa je tako primjerice za velike prostorije preporučljiv centralno postavljen luster ili plafonjera, dok je za kuhinju novi trend led rasvjeta koja osvjetljava radne plohe. Ukoliko imate spuštene stropove, za vas je savršena spot ugradbena rasvjeta. Isto tako, kada uvodite rasvjetu u svoj dom, prekidače smjestite na praktično mjesto i ukoliko ste u mogućnosti, odaberite one koji mogu mijenjati intenzitet svjetla.

Posljednji trendovi u dizajnu interijera donijeli su zanimljive novitete kada je riječ o dizajnu rasvjetnih tijela, te se s lustera, lampi i plafonjera koje su zaklanjale žarulje, prebacujemo na trend u kojem sama žarulja dominira prostorom i sama za sebe predstavlja istovremeno i dekoraciju i izvor svjetla. Vrlo su popularne dekorativne žarulje link iz naše ponude, koje svojim retro izgledom i ugodnom bojom odgovaraju najrazličitijim interijerima; od ugostiteljskih objekata do toplih kutaka u vašem domu. Poigravanje s veličinom, oblikom i bojom, žarulja postaje predmet dekoracije, a ukoliko niste u mogućnosti baviti se velikim preuređenjem, iskoristiti mogućnosti koje vam pruža rasvjeta čini se kao najpovoljnija opcija.

Osim samog oblika i pozicije rasvjetnih tijela, na atmosferu ambijenata utječe i boja te intenzitet svjetla. Poigravanje sa žaruljama u boji zgodno je rješenje za unošenje dinamičnosti u prostor, a intenzitet određuje hoće li prostor djelovati hladnije, toplije, tmurno ili baš onako kako vi želite. Ambijentalna rasvjeta koja se stvara upotrebom akcentnog svjetla također je vrlo popularna. Ona se koristi za naglašavanje dekorativnih predmeta poput skulptura, polica ili slika kako bi privukla pozornost na određeni kutak ambijenta. Često je prigušena, a žarulje su žućkastog tona.

Ne smijemo izostaviti ni program štednih žarulja link koje sve više zamjenjuju klasične žarulje sa žarnom niti, traju i do 50 tisuća sati te mogu uštediti kroz četiri godine rada oko 500 kuna struje. Ako želite svoj dom ili radni prostor učiniti ekonomičnijim, ovo je pravi izbor za vas.

Unesite svjetlost u svoj interijer, posjetite naš katalog i odaberite pravu rasvjetu za sebe.