LED trake

LED trake

Indirektno svjetlo sakriveno na ivici zida ili na plafonu je postalo vrlo popularno prilikom uređenja enterijera. Najčešće se koriste za osvjetljenje zidova, akcentualno osvjetljenje, osvjetljenje ispod stolova, ormara ili barova.

 

Postoji više različitih vrsta LED traka. Osnovna podjela je po boji: LED trake crvene, plave, zelene i bijele boje. Bijela boja može biti topla ili hladna u ovisnosti od temperature svjetlosti koja može biti u rasponu od 2700 K do 7000 K, određene LED trake imaju mogućnost obje boje. U okviru 2700-3500K svjetlost je žućkaste boje - toplo bijela (warm white) kako je proizvođači nazivaju, dok vrijednosti iznad 3500K teže hladno bijelim nijansama - hladno bijela (cold white). Postoje i takozvane RGB+W LED trake koju mogu emitirati kompletan spektar boja (Red, Green, Blue + White).

 

 

LED trake uglavnom dolaze u pakiranju od 5 metara ili se kupuju po dužnom metru, većina LED traka na svojoj poleđini imaju samoljepljivu traku kako bi se olakšao proces ugradnje. Ukoliko se LED traka postavlja na dužinama većim od 5 metara, može doći do pada napona pa te su LED trake s napajanjem od 24 V mnogo bolje rješenje. Većina LED traka na tržištu koriste niskonaponsko istosmjerno DC napajanje.

 

LED trake mogu biti različitih dimenzija i uglavnom su širine 8mm, 10mm ili 12mm i debljini 2mm, 3mm, 5mm. Naravno, postoje i manje i veće od ovih standardnih dimenzija. Mogu biti i vodonepropusne u različitim razinama zaštite (IP zaštita) i one se koriste za vanjsko osvjetljenje ili na mjestima gdje je povećana količina vlažnosti.

 

Oznake LED trake uglavnom se sastoje od četiri broja koji označavaju veličinu LED čipova u milimetrima npr. 5050 označava čip 50mm x 50mm.

 

Da bi se mogle koristiti u stambenim jedinicama na naponu od 220V potrebno je imati i odgovarajući transformator koji prilagođava napon na 12V ili 24V ovisno od LED trake i njene jačine. Transformator treba biti jači 10-20% u odnosu na vrijednost koju dobijete kada pomnožite dužinu trake s njenom jačinom, kako ne bi došlo do preopterećenja istog.

 

Ukoliko želite mogućnost smanjivanja jačine osvjetljenja LED trake, trebate obratiti pozornost da transformator podržava tu mogućnost (dimmer).

 

Kod izbora LED traka morate obratiti pozornost na same karakteristike trake kao što su: napon, snaga, boja svjetla, duljina, lumeni, i razmak odnosno količina dioda po metru. LED trake s različitim količinama dioda po metru stvaraju različit doživljaj rasvjete. LED trake s gušćim rasporedom imaju ravnomjerniju svjetlost.Stoga manja udaljenost između dioda znači i manju vidljivost praznina između svake LED diode.

 

Lumen je mjerenje svjetlosne snage koju percipira ljudsko oko. Zbog rasvjete sa žarnom niti, svi smo navikli koristiti vate za mjerenje snage svjetlosti. Danas koristimo lumen. Lumen je najvažnija varijabla prilikom odabira LED svjetiljke koja vam je potrebna.

 

Lumen (Lm) je pravi alat za mjerenje snage koju daje rasvjetno tijelo odnosno svjetlosnog toka. To je broj koji biste trebali tražiti prilikom kupovine LED dioda. Lumenima se mjeri ukupna vidljiva količina svjetla koju neki izvor svjetlosti daje u bilo kojem smjeru.

 

LED trake mogu se koristiti s daljinskim upravljačima kako bi se olakšala upotreba uz jednostavno dodavanje IC senzora na traku u paru s određenim upravljačem uz pomoć kojeg možete jednostavno promijeniti boju svjetla ili jačinu te uključiti ili isključiti LED traku.

Svi komentari